top of page

 

 

Willem!

Gebaseerd op Rossini’s Guillaume Tell

17 en 18 november 2023
Geertekerk, Utrecht

Datum

Vrijdag 17 november 20.00 uur

Zaterdag 18 november 15.00 uur en 20.00 uur

Locatie

Geertekerk, Geertekerkhof 23, 3511 XC Utrecht

 

Duur

75 minuten 

Kaarten

€ 25 regulier

€ 20 Vrienden

Willem! is de nieuwste productie van Klein OperaKoor Wilhelminapark dat hiervoor samenwerkt met een speciaal samengesteld orkest van musici en jongeren. Er wordt gezongen in het Frans. De productie is gebaseerd op Rossini’s Willem Tell.

 

Willem! is een levendige en eigentijdse productie gebaseerd op de opera Willem Tell van Rossini. De Geertekerk is hiervoor omgetoverd tot een muziektheater met catwalks waartussen het publiek zich bevindt en zo van dichtbij de spanning en dramatiek van de opera kan ervaren.

Het verhaal

Centraal in onze voorstelling staat het thema vrijheid. Wat betekent vrijheid als de aarde steeds meer vervuilt en steeds meer groepen zich tegen elkaar afzetten. Een belangrijke rol is weggelegd voor jongeren, in totaal acht. Zij gaan gebukt onder de toenemende druk en last vanuit de samenleving, gesymboliseerd in de vorm van een appel. Aan het begin doen zij nog allerlei leuke spelletjes met de appel. De appel wordt gaandeweg de voorstelling steeds groter naarmate de ecologische problemen toenemen en mensen steeds vijandiger worden. Lukt het de jongeren nog zich te ontworstelen aan deze ballast en hun vrijheid te herwinnen?

Willem ! A2 42  59,4 1024_1.jpg

Klein OperaKoor houdt de appeltjes van Willem! vast

Het verhaal van Willem Tell en de muziek van Rossini zijn de inspiratiebronnen voor deze productie. Dit was zijn laatste opera en de enige in de Franse taal in première gegaan op 8 augustus 1829 in Parijs. 

Guillaume Tell (in het Nederlands: Willem Tell) is oorspronkelijk een opera in vier bedrijven van Gioachino Rossini. Het Franstalige libretto door Étienne de Jouy en Hippolyte Bis is gebaseerd op de legende van Willem Tell. Deze opera was Rossini's laatste, hoewel de componist na het componeren ervan nog bijna veertig jaar leefde. De originele opera duurt vier (!) uur, onze bewerking zal ongeveer 75 minuten bestrijken. 

Uitvoerenden

Regisseur: Elisabeth Boeke

Elisabeth heeft als drama- en balletdocent aan de Academie van Milaan al meer dan 25 jaar talloze muziek- en operaproducties vormgegeven. Het Klein Operakoor werkte eerder met haar samen in de East Side Story.

Muzikale leiding: Roel Vogel

Roel is vaste dirigent van Klein Operakoor en van de Utrechtse Oratorium Vereniging. Daarnaast dirigeert hij diverse projectkoren en -orkesten. Als vakleerkracht muziek is hij verbonden aan de Vrije School Utrecht.

Koor: Klein OperaKoor

Klein OperaKoor is een enthousiast koor van 40 vaste en 20 projectleden in Utrecht dat zich richt op het brengen van kleine opera's in regie. Het werkt hiervoor samen met een professionele dirigent, pianist en regisseur. Het koor is in 1999 opgericht en zoekt steeds de uitdaging om een eigentijdse invulling te geven aan producties.

Orkest: gelegenheidsorkest

Ruim veertig professionele en semiprofessionele musici hebben zich aangemeld om speciaal voor Willem! een orkest te vormen, onder leiding van Roel Vogel. 

bottom of page