top of page

Het Klein OperaKoor denkt groots, we hebben een eigen opera gemaakt! Met onze Utrechtse stadsheldin Trijn van Leemput in de hoofdrol. 

Jubileum 

Het plan was om in 2020 met een eigen opera het 20-jarig jubileum van ons koor te vieren. Nou denken we graag groot, en werd Ruben van Gogh gevraagd voor het libretto. En via hem werd componist Bob Zimmerman enthousiast gemaakt. En tja, toen was het opeens wel een heel groot plan! We hadden meer tijd nodig om dit spektakel voor elkaar te krijgen. En dat het uiteindelijk allemaal samenviel met een plek in muziekcentrum TivoliVredenburg in de verjaardagsmaand van Utrecht900, dat moet in de sterren hebben gestaan. We hebben in ieder geval een zeldzaam sterk staaltje van groots denken laten zien! 

 

 

 

Een stadsopera waarin iedere Utrechter zich zal herkennen

Trijn vertelt de geschiedenis van een Utrechtse feministe, een gewone vrouw die het verschil maakte en zag dat de stad van iedereen was. De opera verbindt geschiedenis met het heden. Een nieuwe opera met eigentijdse taal en muziek, met Trijn als iconische hoofdpersoon. Een stadsopera waarin iedere Utrechter zich zal herkennen. Over een vrouw in verzet die nog altijd bewondering afdwingt. Met mooie en inspirerende muziek.

De productie van de opera is groots en Utrechts: naast het Klein OperaKoor spelen en zingen professionele solisten, de musici van het Utrechtsch Studenten Concert en nog vele anderen mee. In totaal ruim 200 uitvoerenden! Verenigingen en inwoners uit heel Utrecht slaan de handen ineen voor de uitvoeringen.

Op de grond waar de Vredeborch ooit stond

De Grote Zaal van TivoliVredenburg is de plek waar Trijn wordt uitgevoerd. Daarmee is Trijn terug op de plek waar ze in 1577 het toenmalige Vredenburg-kasteel bestormde. De Grote Zaal staat bekend om zijn perfecte akoestiek en zal nu podium zijn voor een volledig geënsceneerde opera: dus met kostuums, decor en licht!

De voorstellingen vonden op 12, 18 en 19  juni 2022 plaats in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Trijn sloot aan bij de festiviteiten van Utrecht 900, de viering van 900 jaar stadsrechten van Utrecht.

Solisten

Karin Strobos: Trijn van Leemput, verzetsvrouw

Erik Slik: Johannes, de man van Trijn

Tamar Niamut: Catharijne, de dochter van Trijn
Aylin Sezer: Maria, de vriendin van Trijn

Marijn Zwitserlood: Karel Stekelveer, garnizoenshoofd


Uitvoerend team
Klein OperaKoor
Utrechtsch Studenten Concert


Artistiek team

Componist: Bob Zimmerman

Librettist: Ruben van Gogh

Dirigent: Roel Vogel

Regisseur: Jeroen Lopes Cardozo

 

 

 

Locatie: TivoliVredenburg, Utrecht

Foto's: Anna van Kooij

 

beeldmerk Trijn.jpg
groepsfoto cast en orkest.jpg
Onze Trijn - Karin Strobos.jpg
Bob Zimmerman en Roel Vogel.jpg

Bob Zimmerman en Roel Vogel in TivoliVredenburg

'Dat Bob Zimmerman prachtige muziek (o.a. soundtrack De Nieuwe Wildernis) kon schrijven wist ik, maar dat hij nu op de proppen is gekomen met een spetterende opera op wereldniveau met een grandeur die zich eerder laat vergelijken met die van de grote klassiekers van o.a. Puccini en Verdi...daar stond ik nogal van te kijken. De opera 'Trijn' boeide van A tot Z met veel ademloze momenten waarop m'n vriendin en ik dan ook met een brok in de keel en kippevel zaten te luisteren. Door het 'met een lach en een traan' door Ruben van Gogh geschreven libretto groeide gaandeweg de sympathie voor het hoofdpersonage 'Trijn'... je kon gewoon niet anders dan van haar gaan houden. Ik hoop van harte dat dit meesterwerk nog vaak zal worden uitgevoerd!' Habbo Beem, componist

bottom of page