Voor deze komische opera heeft regisseur Dick van Ommen een eigentijdse setting gecreëerd. Het koor onder leiding van dirigent Roel Vogel wijdt zich met volle overgave aan de muziek van Offenbach. De Nederlandse vertaling maakt de absurditeiten goed te volgen. Professionele solisten completeren de voorstelling tot een geweldig spektakel.

 

Het verhaal

In een bos smeedt een roversbende plannen om op gewiekste wijze rijk te worden, maar eergevoel, liefde en hebzucht gooien zoals altijd roet in het eten.

We maken kennis met de roversbende en de roverhoofdman Lafalsitá. Zijn charmante dochter Fiorella is verliefd geraakt op Fragoletto. De bende heeft deze jongeman onlangs beroofd en gevangen genomen. Fragoletto wil zich uit liefde voor Fiorella aansluiten bij de roversbende, maar dan moet hij zich eerst bewijzen!

Hij doet dat door een bode te vangen, die vooruit reist op een delegatie uit Spanje op weg naar Mantua in Italië. De Spaanse prinses van Granada zal voor drie miljoen worden uitgehuwelijkt aan de Hertog van Mantua. De bode heeft een portretje van de prinses bij zich. De wisseltruc van portretjes, Fiorella versus prinses, laat zich onmiddellijk raden!

Ondertussen loopt Fiorella een verdwaalde vreemdeling tegen het lijf. Het is de Hertog zelf, maar dat weten we dan nog niet. Ze geeft hem de tip zich snel uit de voeten te maken voor er gevaar dreigt. Er zijn rovers in de buurt, die de laatste tijd te weinig buit maken. De carabinieri patrouilleren weliswaar, maar die komen natuurlijk altijd overal te laat.

Nu volgen de gebeurtenissen elkaar snel op. De rovers overmeesteren het personeel van het welnesscentrum waar de Spaanse delegatie wordt verwacht. Zij verkleden zich als het personeel en sluiten de Spanjaarden en carabinieri op. Dan gaan zij naar het hof van Mantua om de drie miljoen te incasseren. Daar loopt alles uit de hand als blijkt dat de corrupte kassier Antonio het geld heeft verbrast in het bordeel.

 

Actualiteit en historie

Het oorspronkelijke verhaal van Les Brigands speelt zich af ten tijde van de heerschappij van Napoleon III rond 1860. In die tijd was er nog een grens tussen Italië en Spanje. Daarmee refereert Offenbach op vrolijke wijze aan de ongelukkige Italië-politiek van Napoleon III en aan de dubieuze Spaanse komaf van zijn keizerin Eugenie.
Ook wordt het bankwezen in het Parijs van die tijd op de hak genomen. Ruim 150 jaar later zijn deze schertsen nog steeds herkenbaar in de huidige politieke en financiële crises. Daarmee blijft deze opera heel actueel.

Componist: Jacques Offenbach

Libretto: Ludovic Halévy, 

Henri Meilhac

Vertaling: Joop Fransen

Solisten: Liesbeth Vanderhallen, Fiorella

Esther Putter, Frago letto

Gerrit van der Heide, Lafalsita

Gulian van Nierop, Barbavano

Marian Mulder, Bianca

Lauwine Hoogenraad, Carmagnola

Karin Hazewinkel, Cicinella

Taco Kooistra, Domino

Mariska van Houten, Fiametta

Ben ter Veen, Pietro

Corrie van Ruitenbeek, Zerlina

Italiaanse delegatie: Erik Klomp, Graaf Campo Tasso
Kassier Antonio
Bode 1e akte

Otto Nelemans, Hertog van Mantua

Rob den Heijer, Kapitein

Eleen Born, Page

Liesbeth Blankhart, Page

Spaanse delegatie: Jonathan Ploeg, Gloria-Cassis

Johanneke Vogel, Prinses van Granada

René Hagenouw, Adolpho (Page van Prinses)

Brigit Jans, danseres

Inge Blauw, danseres

Lea Hooimeijer, danseres

Pauline Rengers, danseres

Marius van Leeuwen, Gouverneur

Bertine Bouwman, Pipa

Silvie Hermsen, Pipetta

Wim Brouwer, Pipo

Regie: Dick van Ommen

Dirigent: Roel Vogel

Begeleiding: Crea Orkest

Locatie: Stadsschouwburg, Utrecht