Het KOW vierde haar lustrum met een spetterende uitvoering van deze Italiaanse komische opera in een eigen Nederlandse vertaling.
De Nederlandse partituur is verkrijgbaar via de Contact-pagina.

Internationaal gerenommeerd regisseur Vincent van den Elshout plaatste de opera in de nostalgische sfeer van het Italiaanse platteland in de jaren vijftig en zestig.
Onder leiding van onze vaste dirigent Roel Vogel wijdden de professionele solisten, het koor en het VU-kamerorkest in uitgebreide bezetting zich met volle overgave aan de meeslepende muziek van Donizetti.

Dit uiterst succesvolle meesterwerk van componist Gaetano Donizetti uit 1832 heeft alles in zich: een ontroerend liefdesverhaal, een hilarische komedie en prachtige muziek.

Nemorino, een arme sloeber, is tot over zijn oren verliefd op de rijke landeigenaresse Adina, maar zij wijst hem telkens af. Om haar hart te winnen koopt hij met zijn laatste centen bij kwakzalver Dulcamara een liefdesdrank.
De mooie Adina lijkt immuun voor dit drankje te zijn. Maar dan blijkt dat zij haar bruiloft met de opschepperige sergeant Belcore heeft uitgesteld.
Heeft het Liefdeselixer dan toch gewerkt?

 

Het verhaal

Nemorino is een arme boer, die zijn hart heeft verloren aan Adina, een mooie landeigenaresse. Zij kwelt Nemorino door haar onverschilligheid.
Zij leest het verhaal van Tristan en Isolde voor aan haar arbeiders. Als Nemorino dat hoort is hij ervan overtuigd dat een magisch liefdeselixer hem zal helpen Adina te veroveren.
Nemorino is bang dat Adina valt voor de verwaande sergeant Belcore die met zijn regiment ten tonele verschijnt en Adina een huwelijksaanzoek doet.

Dan arriveert de rondreizende kwakzalver, dokter Dulcamara, die tracht zijn gebottelde 'allesgenezer' aan de dorpsbewoners te slijten.

Nemorino vraagt aan Dulcamara of hij zoiets heeft als Isoldes liefdeselixer.
Dulcamara heeft dat natuurlijk en wil het wel verkopen voor de inhoud van Nemorino's zakken. Nemorino weet echter niet dat de fles slechts wijn bevat.
Om een veilige aftocht te garanderen, zegt Dulcamara dat het elixer pas de volgende dag effect zal hebben.
Wanneer Nemorino van het 'elixer' drinkt, voelt hij direct de effecten en vol goede moed treft hij Adina. Zij plaagt hem echter meedogenloos.

Nemorino is zo overtuigd van de werking van het elixer, dat hij zich onverschillig gedraagt jegens Adina. Dit brengt haar van haar stuk, maar zij blijft haar gevoelens voor hem verhullen.
Om hem een lesje te leren verhoogt zij de inzet door in te gaan op het voorstel van sergeant Belcore om direct te trouwen, daar hij orders heeft gekregen om met het regiment de volgende morgen te vertrekken.
Zowel Adina als de sergeant peilen Nemorino's reactie op dit nieuws, de sergeant met animositeit, Adina met wanhoop. Nemorino is in alle staten en roept wederom de hulp van dokter Dulcamara in.

 

Tweede bedrijf

Adina's bruiloft is in volle gang. Dokter Dulcamara zingt samen met Adina een lied om de gasten te vermaken.
Adina is bedroefd als Nemorino er nog niet is wanneer de notaris arriveert en iedereen naar binnen gaat om het huwelijkscontract te ondertekenen.

Even later verschijnt Nemorino. Hij heeft de notaris gezien en realiseert zich dat hij Adina kwijt is.

Wanneer hij de dokter ziet, smeekt hij hem om meer elixer.

Omdat Nemorino geen geld meer heeft, weigert de dokter. Hij laat Nemorino alleen achter wanneer hij naar binnen gaat.
De sergeant komt naar buiten, zich luid afvragend waarom Adina plotseling de trouwerij heeft uitgesteld.
Nemorino merkt zijn rivaal op, maar doorziet de situatie niet.
De sergeant vraagt naar de reden van Nemorino's neerslachtigheid. Wanneer Nemorino hem vertelt dat hij geen geld heeft, stelt Belcore hem voor om bij het leger te gaan.
Nemorino tekent gelijk het contract en krijgt een salarisvoorschot. Hij neemt zich voor om met dat geld bij Dulcamara meer liefdeselixer te halen.
Belcore overpeinst hoe hij zo gemakkelijk van zijn rivaal wist af te komen.

Later die avond roddelen de dorpsvrouwen over Nemorino. Hij weet nog niet dat hij een groot fortuin van een overleden oom heeft geërfd.
Ze zien Nemorino, die duidelijk zijn eerste militaire loon heeft gespendeerd en geconsumeerd, opnieuw aan de wijn, die door moet gaan voor liefdeselixer.
De vrouwen benaderen Nemorino en begroeten hem uiterst vriendelijk - zo was hij nog nooit benaderd door vrouwen! Voor Nemorino is dat het bewijs dat deze dosis liefdeselixer heeft gewerkt.
Adina ziet dat Nemorino in een goede bui is en vraagt aan Dulcamara hoe dat komt.
Dulcamara, die niet weet dat het over Adina zelf gaat, vertelt over de smoorverliefde Nemorino die zijn laatste cent heeft gespendeerd aan elixer en zelfs bij het leger is gegaan om zo aan geld te komen, zo wanhopig, om de liefde van een onbekende wrede schoonheid te verkrijgen.
Adina realiseert zich direct Nemorino's oprechtheid en betreurt dat zij hem zo heeft geplaagd.

Nemorino zit te peinzen, denkend aan een traan die hij zag in Adina's ogen toen hij haar eerder negeerde. Die ene traan overtuigt hem dat Adina van hem houdt.
Wanneer Adina hem benadert en hem vraagt waarom hij heeft besloten om bij het leger te gaan, zegt hij dat hij een beter leven zoekt.
Adina zegt hem dat hij geliefd is en dat zij het contract heeft afgekocht van Sergeant Belcore. Zij biedt Nemorino het geannuleerde contract aan, als hij het aanneemt is hij een vrij man en wanneer hij blijft zal hij niet langer meer neerslachtig zijn.
Wanneer hij het contract aanneemt van Adina, draait zij zich om om weg te gaan.

Nemorino denkt dat zij hem verlaat en verliest alle hoop.

Blijkbaar heeft het elixer niet gewerkt en heeft de dokter hem bedrogen. Hij wil gelijk vertrekken en sterven als een soldaat.
Adina houdt hem tegen en bekent dat zij van hem houdt. Nemorino is in extase en Adina smeekt hem om vergiffenis dat zij hem zo had geplaagd.
Hij vergeeft haar met een kus. De sergeant geeft het op, er zijn genoeg andere vrouwen in de wereld.
Dulcamara concludeert, dat het elixer echt gewerkt heeft en Nemorino niet alleen liefde, maar zelfs ook rijkdom heeft gebracht.

Componist: Gaetano Donizetti

Libretto: Felice Romani

Vertaling: KOW vertaalteam

Solisten: Annelies Van Hijfte, Adina

Martijn van Baardewijk, Nemorino

Stephan Mooijman, Sergeant Belcore

Marijn Zwitserlood, Dokter Dulcamara

Adina Uihlein, Giannetta

Regie: Vincent, van den Elshout

Dirigent: Roel Vogel

Begeleiding: VU kamerorkest

Locatie: Stadsschouwburg, Utrecht