Dido, koningin van Carthago, heeft na de dood van haar man gezworen nooit meer te trouwen. Nu verkeert ze in diepe twijfel, omdat de net aangekomen Aeneas diepe indruk op haar heeft gemaakt en zij tegelijk akelige voorgevoelens heeft. Haar vertrouwelinge Belinda en al haar hovelingen proberen Dido ervan te overtuigen dat een verbintenis tussen haar en Aeneas alleen maar tot iets fantastisch kan leiden.
Een tovenares en haar heksen moeten helemaal niets hebben van dat jonge geluk en zinnen op een manier om dat hartgrondig te verpesten. Groot jolijt bij de heksen om dit onzalig plan en bij het vooruitzicht van de ellende die ze gaan aanrichten.

Het hof is op jacht geweest in een idyllische terrein en men verpoost zich. Aeneas heeft een monsterlijk groot dier geschoten. Iemand vertelt het omineuze verhaal van Actaeon, die zijn noodlot juist in dit gebied tegemoet ging.

Dan steekt de door de heksen gebrouwen storm op en jaagt iedereen terug naar de stad, behalve Aeneas aan wie de geest verschijnt, die de heksen hebben opgeroepen. Deze geest doet zich voor als boodschapper van de goden en draagt Aeneas op zo snel mogelijk Carthago (en Dido) te verlaten om in Italië Rome te gaan stichten. Aeneas trapt er in en belooft te gaan (“maar hoe moet ik haar dat vertellen?”).

“Kom aan boord! We gaan vertrekken,” zingen de matrozen terwijl het schip klaargemaakt wordt. De heksen genieten intens nu hun doortrapte plan lijkt te slagen.

Aeneas komt aanzetten met het slechte nieuws van zijn vertrek, Dido verwijt hem woordbreuk en hypocriet gedrag (krokodillentranen!). Aeneas bedenkt zich, maar voor Dido hoeft het niet meer. Aeneas verdwijnt van het toneel en Dido bezwijkt aan een gebroken hart. Het koor roept de liefdesgodjes op om eeuwig bij haar graf te waken.

Componist: Henry Purcell

 

Solisten: Laura Woolthuis, Dido

Floris van Gulik, Aeneas

Olga Werner, Opperheks

Maria Janssen, Belinda

Elsa van Milligen, Belinda

Adina Uihlein, Belinda

Liesbeth Blankhart, Heks

Marian Mulder, Heks

Taco Kooistra, Sailor

Rien Wols, Sailor

René Hagenouw, Spirit

Ron van Oostrum, Actaeon aria

Otto Nelemans, Verteller

Regie: Nick Fleuren

Regieassistent: Britt Mooren

Dirigent: Roel Vogel

Begeleiding: Aurelia kwartet, Saxofoonkwartet

Sana van Iddekinge, Clavecimbel

Locatie: Museum Speelklok, Utrecht