Uitvoeringen

Het Klein OperaKoor Wilhelminapark voert regelmatig een komische opera *) uit.
De rijke geschiedenis van het genre zorgt dat elke productie een lach, een traan en geweldige muziek oplevert.
Tussen de grotere producties zijn er kleinere optredens en kleinschaliger producties, vaak op een bijzondere locatie.

Klik voor meer informatie op een van de grote producties, of maak een keuze uit de overige voorstellingen.

Overige voorstellingen:

*) De komische opera

De komische opera vormt een genre van de klassieke opera, vaak met een komisch verhaal en een vrolijk einde. De opera's hebben soms gesproken en soms gezongen tekst. De muziek heeft sterke melodieën en even zo goede orkestpartijen. De ouverture is een belangrijk onderdeel.

In Italië ontstond als eerste rond 1730 de opera buffa als tegenhanger van de serieuze opera seria. Eerst was het een intermezzo bij serieuze werken. Snel werd het echter zo populair dat de opera's als zelfstandige stukken werden uitgevoerd.

Het komische genre werd snel overgenomen in Frankrijk als opéra comique. Het verhaal was een mix van serieuze en komische onderwerpen. De latere ontstane opéra bouffe had alleen een komisch verhaal. Offenbach is een van de grootste componisten in dit genre.

De invloed van deze genres verspreidde zich verder door Europa en het Italiaanse en Franse model werd opgenomen in de muzikale tradities van andere landen.
In Oostenrijk en Duitsland kwam in de 18e eeuw het Singspiel. Deze was eerst alleen komisch, maar later werden er ook meer beladen onderwerpen gebruikt. Een eeuw later kwam de welbekende operette voort uit het Singspiel en het Franse model.
De Spaanse variant is de zarzuela. Deze heeft een sterke band met traditionele Spaanse muziek met veel dansen en gezongen duetten. In de 17e eeuw waren ze eerst barok, maar later ontstond de meer Romantische versie.

In Engeland waren de eerste lichte varianten van de opera wel zeer licht. Het serieuze publiek kon de burlesque theaterstukken niet waarderen. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw kreeg de zogenaamde light opera een meer hoogstaande muzikale uitvoering en een betere verhaallijn. Eerst werden de Europese versies vertaald en aangepast voor het Engelse publiek. Later werden eigen Engelse composities uitgevoerd. Librettist William Gilbert en componist Arthur Sullivan hebben samen een groot aantal light operas geschreven.